ROTTERDAM - De Egyptische president Hosni Mubarak weigert nog altijd op te stappen. In een door de staatstelevisie uitgezonden toespraak zei hij donderdag dat hij vastbesloten is een vreedzame machtsoverdracht tot stand te brengen.

Wel draagt Mubarak een deel van zijn bevoegdheden over aan vicepresident Omar Suleiman "als de tijd daarvoor rijp is," zo meldt de nieuwszender Al Jazeera.

Mubarak sprak de betogers op het Tahrirplein in Caïro toe ''als een vader tot zijn kinderen''.

Hij zei dat het bloed van degenen die de volksprotesten van de afgelopen weken met de dood hebben moeten bekopen, niet voor niets zal zijn vergoten. Hij zei dat hij niet zal rusten voor de verantwoordelijken voor het bloedvergieten zijn gestraft.

Aftreden

Hij negeerde echter de belangrijkste eis van de betogers en trad niet af. Sinds het einde van de middag deden verhalen de ronde dat hij zou buigen voor de massale demonstraties die het Noord-Afrikaanse land al zeventien dagen in hun greep houden.

Bekijk de toespraak

Video

De geruchten werden versterkt door uitspraken premier Ahmed Shafiq, die tegen de BBC zei dat Mubarak mogelijk zou opstappen.

Vreedzame overgang

Mubarak zei evenwel dat hij zich door zijn ambtseed en door de grondwet geroepen voelt om zorg te dragen voor een vreedzame overgang naar een democratischer staatsbestel. Hij beloofde plechtig dat de presidentsverkiezingen in september, waaraan hij zelf niet zal deelnemen, eerlijk zullen verlopen.

Ook kondigde hij aan dat de grondwet op een aantal belangrijke punten zal worden gewijzigd. Dat zal volgens het in het nauw gedreven staatshoofd op termijn de weg vrijmaken voor opheffing van de permanente noodtoestand, die hem de afgelopen dertig jaar geholpen heeft met behulp van harde repressie in het zadel te blijven.

Mubarak stelde verder dat de afgelopen week een constructieve dialoog met de oppositie is begonnen die tot overeenstemming heeft geleid over de te volgen koers. De hervormingen die het volk eist moeten stap voor stap worden gerealiseerd, aldus de president.

Naar huis

Na Mubarak hield vicepresident Suleiman een toespraak. Hij vertelde de demonstranten ''de jeugd van Egypte, zijn helden'' om naar huis te gaan en weer aan de slag te gaan. De kans lijkt echter klein dat ze daarnaar luisteren. Hij zei dat een einde moet komen aan de chaos waarin het Noord-Afrikaanse land zich al meer dan twee weken bevindt.

Suleiman zei verder dat hij alles zal doen om een vreedzame machtswisseling tot stand te brengen. Dat moet volgens hem gebeuren door middel van een dialoog met de oppositie, waarmee begin deze week een begin is gemaakt.

ElBaradei

De Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft donderdagavond gewaarschuwd dat Egypte zal exploderen. ''Het leger moet het land redden'', zei ElBaradei in een bericht op Twitter.

Bekijk hier de live-beelden van Al-Jazeera op het Tahrirplein in Caïro.

Volg het laatste nieuws over Egypte op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Mubarak blijft aan