CAIRO - Honderdduizenden Egyptenaren zijn donderdagavond samengestroomd in het centrum van Caïro. Op en rond het Tahrirplein wachten ze in spanning op de toespraak van president Hosni Mubarak.

Mubarak maakt dan waarschijnlijk zijn aftreden bekend, na dertig jaar autoritair bewind. De berichten over het vertrek van Mubarak gaan al enkele uren rond.

De legertop liet donderdag weten dat ''alle eisen’’ van de demonstranten zullen worden ingewilligd. Na de bekendmaking steeg een luid gejuich op van het Tahrirplein, dat de afgelopen weken het epicentrum van de volksopstand was.

Zwaaiend met vlaggen namen de betogers een voorschot op de verwachte overwinning. ''Het volk heeft het regime ten val gebracht’’, zongen ze.

Gesprekken

De BBC had het naderende vertrek donderdag gemeld op basis van gesprekken met premier Ahmed Shafiq en de secretaris-generaal van Mubaraks Nationale Democratische Partij, Hossam Badrawi.

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Leon Panetta, noemde het ''hoogstwaarschijnlijk’’ dat Mubarak donderdag vertrekt.

Na Mubarak

Het is nog onduidelijk wat er na Mubarak komt. Zijn tijdelijke opvolger lijkt vicepresident Omar Suleiman te worden. Volgens de grondwet moet binnen zestig dagen een nieuwe president worden gekozen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei donderdag dat ''we moeten wachten en kijken’’ hoe de stormachtige ontwikkelingen in Egypte verlopen.

De belangrijkste oppositiebeweging van Egypte, de Moslimbroederschap, vreest dat de strijdkrachten een militaire staatsgreep beramen. ''Het lijkt op een militaire coup, ik voel bezorgdheid en angst’’, zei de vooraanstaande moslimbroeder Essam al-Erian.

Bekijk hier de live-beelden van Al-Jazeera op het Tahrirplein in Caïro.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.

Omwenteling Egypte