AMSTERDAM - Het Egyptische leger komt donderdagavond met een verklaring over de toekomst van president Hosni Mubarak. Mogelijk treedt de omstreden leider spoedig af.

Volgens de BBC nieuwszender spreekt het leger van een "mogelijk snelle machtsoverdracht". Het gonst van de geruchten dat Mubarak later op de avond zijn aftreden bekend zal maken. Vice-president Omar Suleiman zou zijn opvolger worden.

Hoge officier van het Egyptische leger Hassan al-Roweni sprak donderdag de demonstranten op het Tahrirplein in Caïro toe. "Al jullie eisen zullen worden ingewilligd", zei hij, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

De belangrijkste eis van de betogers die al weken het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro bezet houden, is het vertrek van Mubarak. Na de bekendmaking steeg dan ook een luid gejuich op van het plein, hoewel nog altijd niet zeker is dat Mubarak daadwerkelijk opstapt.

Toespreken

Al-Jazeera bericht dat de Egyptische staatszender geruchten tegenspreekt dat Mubarak het land al heeft verlaten. De president is nog in Caïro en zal vanavond live vanuit het presidentieel paleis het volk toespreken, aldus een verslaggever van de Arabische nieuwszender.

Oppositieleiders zien volgens BBC World de mededeling van de staatszender als een dekmantel en vermoeden dat Mubarak een videoboodschap heeft opgenomen.

Vertrek

Een woordvoerder van de regering laat aan persbureau Reuters weten dat de beslissing over Mubaraks toekomst binnen enkele uren wordt bekendgemaakt. Volgens de Egyptische minister van Informatie zal Mubarak echter niet aftreden. De minister van Binnenlandse Zaken van het land heeft dit bevestigd.

Premier Ahmed Shafiq zei dat het vertrek van de president onderwerp van gesprek is. Volgens CNN heeft Shafiq daar later aan toegevoegd dat er nog geen beslissingen zijn genomen.

Tahrirplein

Tegenstanders van het huidige regime in Egypte roepen sinds 25 januari massaal om het vertrek van Mubarak. Dagelijks betogen duizenden mensen op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, het epicentrum van het Egyptische protest.

De protesten hebben aan honderden mensen het leven gekost. Op 2 februari liep een confrontatie met voorstanders van Mubarak uit op bloedige rellen. De demonstranten kondigden donderdagmiddag aan vrijdag opnieuw een massale protestmars te houden in het centrum van Caïro.

De 82-jarige Mubarak is sinds 1981 aan de macht in Egypte. Hij liet al weten zich niet beschikbaar te stellen voor herverkiezing in september en kondigde hij democratische hervormingen aan. De demonstranten namen hiermee geen genoegen.

Bekijk hier de live-beelden van Al-Jazeera op het Tahrirplein in Caïro.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.

Omwenteling Egypte