ROME - Meer dan twee miljoen pelgrims worden verwacht bij de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II op 1 mei in Rome. De meeste accomodaties voor overnachting zijn volgeboekt, vaak tegen veel hogere prijzen dan normaal.

Dat meldde het Franse persbureau AFP donderdag.

''Sinds de aankondiging van de zaligverklaring is het aantal boekingen geëxplodeerd'', zegt Giuseppe Roscioli, hoofd van een organisatie die circa vijfhonderd hotels in de Italiaanse hoofdstad vertegenwoordigt. De aangesloten hotels zijn goed voor negentigduizend van 150.000 beschikbare bedden.

Ook zijn de prijzen geëxplodeerd. Tweesterrenhotels vragen prijzen tot 330 euro per nacht en viersterrenhotels tot 1760 euro. Volgens Roscioli riskeren de hotels die hun prijzen enorm hebben verhoogd een straf, omdat dat tegen de prijsafspraken is die vorig jaar zijn gemaakt.

Vakantieperiode

Volgens Roscioli valt het moment van de zaligverklaring niet bewust samen met de vakantieperiode in grote delen van Europa en een piek in het toeristisch seizoen in Italië. ''De kalender van het Vaticaan heeft niets van doen met het dagelijks leven'', aldus Roscioli.

Volgens de religieuze reisorganisatie Raptim komen de meeste reisverzoeken richting Rome uit Afrika, Brazilië en Polen, het geboorteland van Johannes Paulus waar hij nog altijd uitermate populair is. Veel belangstellenden staan op de wachtlijst en er komen nog steeds verzoeken binnen, aldus de reisorganisatie.

Wonder

Paus Benedictus XVI tekende vorige maand een decreet voor de zaligverklaring van zijn in 2005 overleden voorganger. De Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen had vastgesteld dat op voorspraak van Johannes Paulus een wonder is gebeurd.

De Franse kloosterzuster Marie Simon-Pierre zou op wonderbaarlijke wijze van de ziekte van Parkinson zijn genezen, nadat zij de Poolse paus om hulp had gevraagd. Johannes Paulus leed zelf ook aan die ziekte.