STUTTGART - De rechtbank in het Duitse Stuttgart heeft donderdag de vader veroordeeld van de jongeman die in maart 2009 vijftien mensen doodschoot op een school in het Duitse plaatsje Winnenden.

De 52-jarige ondernemer kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar en negen maanden.

De sportschutter had zijn pistool niet achter slot en grendel opgeborgen. Dat was tegen de regels in.

Zijn 17-jarige zoon Tim Kretschmer kon het pistool daardoor eenvoudig pakken uit de slaapkamer en gebruiken voor zijn moorden.

Hij liep van klaslokaal naar klaslokaal om kinderen door hun hoofd te schieten. Hij schoot ook zichzelf dood.

Moordfantasieën

De vader van de amokmaker wist van de moordfantasieën van zijn zoon, aldus justitie. Een jaar voor de gruwelijke massamoord hadden artsen van een psychiatrische kliniek de ouders gewaarschuwd.

In de kliniek had Tim verteld dat hij de hele wereld haatte en ervan droomde de hele wereld om te brengen.

''Onder deze omstandigheden had de vader hem ervan moeten weerhouden vuurwapens te gebruiken'', aldus de rechter. In plaats daarvan had de vader zijn zoon juist meegenomen naar de training van zijn schietsportvereniging.

Munitie

De vader had niet alleen zijn pistool in huis laten slingeren, maar ook een grote voorraad munitie.

Zo was het voor zijn zoon mogelijk zeer veel patronen te verzamelen. Bij de actie op zijn vroegere school had hij 285 stuks munitie bij zich.

Vonnis

Het vonnis komt in de buurt van de eis. De aanklager had twee jaar voorwaardelijke celstraf geëist. De advocaat van de vader had zich tegen een straf uitgesproken: volgens hem lijden de vader en zijn familie al zwaar onder de gevolgen van de massamoord.

De nabestaanden van de slachtoffers hadden juist op een onvoorwaardelijke celstraf gehoopt.

Schadeclaim

De veroordeelde vader kan nu ook een fikse schadeclaim verwachten van het gemeentebestuur van Winnenden. Na het vonnis van de rechtbank deelde de burgemeester mee dat hij de materiële schade op hem wil verhalen.

Volgens de burgemeester is nu vastgesteld dat de vader verantwoordelijk was voor het incident.

Hoger beroep

De veroordeelde gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Volgens zijn advocaat heeft de rechtbank de zaak alleen in behandeling genomen omdat er sprake was van een overtreding van de wapenwet, maar wordt er in het vonnis nu ook gesproken van dood door schuld.