KUNDUZ - De gouverneur van het onrustige district Char Darah in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is donderdag door een zelfmoordaanslag omgekomen.

Gouverneur Abdul Wahid Omarchel was op slag dood, aldus de plaatsvervangend politiechef van de provincie, Abdul Rahman Aktaash. Naast de gouverneur kwamen nog twee mensen om en raakten vijf anderen gewond.

Volgens Aktaash overhandigde de dader in het districtskantoor een brief aan Omarchel en liet vervolgens een bomvest ontploffen. De beide andere omgekomen slachtoffers zijn een dorpsoudste en een lijfwacht.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar bijna altijd zit de Taliban achter dergelijke acties.

Criticus

Omarchel was een scherp criticus van de radicaalislamitische Taliban en had al meerdere aanslagen overleefd. Hij leidde het district al enkele jaren. In het district sneuvelden vorig jaar verscheidene Duitse militairen tijdens gevechten en aanslagen.

In de herfst van het afgelopen jaar kwam de gouverneur van de provincie Kunduz om door een aanslag in een moskee in de aangrenzende provincie Takhar.

Nederland wil een politiemissie naar Kunduz sturen. In de provincie zijn vooral Duitse militairen gelegerd. Kunduz gold lang als relatief rustig, maar de laatste tijd zijn de Taliban er steeds actiever.