BRUSSEL - De veranderingen in de mediawet die de Hongaarse regering wil aanbrengen, zijn volstrekt onvoldoende om de persvrijheid in dat land te waarborgen.

De technische discussie die de Hongaren met eurocommissaris Neelie Kroes voeren over de omstreden wet creëert een rookgordijn. Dat ontneemt het zicht op de grondrechten die op het spel staan.

Dat zeggen de Groenen in het Europees Parlement. In een resolutie die volgende week in stemming komt, eist de fractie dat de Hongaren de mediawet opschorten tot er een nieuwe ligt. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft dat donderdag laten weten.

De Hongaarse wet, die sinds 1 januari van kracht is, bepaalt dat een door de regering ingestelde media-autoriteit hoge boetes kan opleggen aan mediabedrijven die niet objectief berichten.

Volgens Sargentini gebeurt dat aan de hand van vage criteria. De media-autoriteit is volgens haar een werktuig van de centrumrechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz.

Gedrocht

De Groenen, die deze week spraken met politieke geestverwanten uit Hongarije, zijn bang dat Kroes genoegen neemt met enkele kleine veranderingen van de wet.

''De Europese Commissie heeft een te enge opvatting van haar taak bij de bescherming van de grondrechten'', aldus Sargentini. ''Ook na de verbeteringen waar Kroes om vraagt blijft deze mediawet een gedrocht.''

De Hongaarse regering zei aanvankelijk dat er niets mis is met de wet, maar heeft zich op aandringen van Kroes toch bereid verklaard tot aanpassingen.

Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) noemde het conflict tussen Hongarije en de Europese Commissie een belemmering voor een goede invulling van het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie. Hongarije is sinds 1 januari een halfjaar EU-voorzitter.