AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben de Haïtiaanse oud-president Jean-Bertrand Aristide te verstaan gegeven dat hij niet voor de volgende maand te houden presidentsverkiezingen naar Haïti moet terugkeren.

Volgens Washington zou zijn terugkeer leiden tot ongewenste verwarring bij de kiezers.

De verkiezingen worden op 20 maart gehouden. Als Aristide voor die tijd naar zijn vaderland terugkeert 'zou dat ons zorgen baren', zei woordvoerder P. J. Crowley van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Crowley sprak naar aanleiding van het nieuws dat Aristide inmiddels van de Haïtiaanse regering een diplomatiek paspoort verstrekt heeft gekregen.

De ex-priester en bevrijdingstheoloog Aristide was ooit de eerste democratisch gekozen president van Haïti. Hij werd in 2004 echter aan de kant gezet.

Hij verliet Haïti in een Amerikaanse legerhelikopter toen een kleine groep opstandelingen zijn paleis belaagde. Volgens tegenstanders bezondigde Aristide zich aan volksmennerij.

Ballingschap

Aristide verblijft sinds 2004 in ballingschap in Zuid-Afrika. Vorige maand gaf hij te kennen naar zijn vaderland te willen terugkeren. "Wat mij betreft, ik sta klaar", aldus Aristide. "De bedoeling is duidelijk: ik wil bijdragen door mijn Haïtiaanse zusters en broeders als eenvoudig burger te dienen op het gebied van onderwijs."

Aristide zou ook om medische redenen terug naar Haïti willen. Hij is in ballingschap zes keer aan zijn ogen geopereerd en lijdt volgens eigen zeggen in de winter, die in Zuid-Afrika in juni begint, 'ondraaglijke pijn', die tot verdere complicaties en blindheid kan leiden.

Vorige maand keerde ex-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier plotseling terug naar Haïti.