MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben de broer en de zus opgepakt van de zelfmoordenaar die onlangs een aanslag pleegde op een luchthaven in Moskou.

De zelfmoordenaar Magomed Jevlojev (20) had hen vijf dagen voor de aanslag bezocht in zijn geboorteplaats Ali-Joert in de republiek Ingoesjetië. Mogelijk heeft hij de bom daar opgehaald.

Ahmed en Fatima worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag die 36 levens eiste, berichtte dagblad Kommersant donderdag op gezag van onderzoekers in de zaak.

Er zouden sporen van een stof op hun handen zijn aangetroffen die wordt gebruikt bij het maken van explosieven. Volgens Kommersant is Fatima getrouwd met een rebellenleider.

Bomfabriek

De geheime dienst FSB ontdekte enkele dagen geleden een bomfabriek in het aangrenzende dorp Ekazjevo, waar het explosief mogelijk is voorbereid. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de islamitische rebellenleider Dokoe Oemarov.

Hij kondigde meer aanslagen aan bij de strijd van rebellen voor een onafhankelijke moslimstaat in de Kaukasus.

Vader

De vader van Jevlojev verklaarde eerder dat zijn zoon in september was vertrokken op zoek naar seizoenswerk. Maar zijn zus Fatima zei tegen onderzoekers dat een jeugdvriend, Oemar Ausjev, Jevlojev kort voor de aanslag vanuit ALI-Joert een lift gaf naar het busstation voor Moskou.

Ooggetuigen zagen de aanslagpleger met een grote tas. Ook Ausjev is gearresteerd.