JAKARTA - Onder strenge veiligheidsmaatregelen is donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta het proces tegen de radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir begonnen. Bashir wordt verdacht van zeven terreurmisdrijven.

Kort na het begin werd het proces tot maandag verdaagd.

Het advocatenteam van Bashir had daar om technische redenen om gevraagd. Bashir (72) kan de doodstraf krijgen als de rechtbank hem schuldig verklaart. Hij zou betrokken zijn geweest bij een trainingskamp van terroristen in de provincie Atjeh op het eiland Sumatra.

Ook zou hij zijn aanhangers hebben opgeroepen tot terreurdaden, waarbij onder anderen president Susilo Bambang Yudhoyono het doelwit zou zijn geweest.

Beveiliging

De politie van Jakarta liet weten dat ze donderdag drieduizend agenten had ingezet ter beveiliging van het gerechtsgebouw waar het proces plaatsvindt. Ook een pantservoertuig met een waterkanon stond in de buurt van het gebouw.

Het is alweer de derde keer sinds 2002 dat Bashir zich in een strafzaak moet verdedigen tegen aanklachten wegens terrorisme. Hij zat bijna 26 maanden achter de tralies voor de rol die hij zou hebben gespeeld bij de bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali in 2002.

Daardoor stierven 202 mensen, onder wie vier Nederlanders. Bashir werd in hoger beroep vrijgesproken. Een tweede proces liep stuk op een gebrek aan bewijs.

Bin Laden

Vorig jaar augustus werd Bashir opnieuw aangehouden. Hij wordt beschouwd als de spiritueel leider van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah (JI), die banden zou hebben met het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Bashir heeft altijd volgehouden dat hij slechts een eenvoudige geestelijke is en dat hij niets te maken heeft met terrorisme