CAIRO - Het Egyptische bewind dreigt met militair ingrijpen tegen demonstranten van de oppositie ''als de chaos uitbreekt''.

Dat zal leiden tot een gevaarlijke situatie, zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit woensdag in een interview met nieuwszender al-Arabiya.

Egyptische militairen hebben zich tot nu toe redelijk afzijdig gehouden bij de demonstraties, in tegenstelling tot agenten en knokploegen.

Bij chaotische toestanden zullen de strijdkrachten echter ingrijpen om het land onder controle te brengen, aldus Gheit.

Verenigde Staten

In een ander interview keerde Gheit zich tegen de Verenigde Staten, van oudsher een van de belangrijkste bondgenoten van het bewind.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden had dinsdag aangedrongen op een snelle machtsoverdracht in Egypte en beëindiging van de in 1981 ingestelde noodtoestand.

Daarmee legt Biden zijn wil op aan Egypte, zei Gheit tegen de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Grondwet

De commissie die moet toezien op de wijziging van de Egyptische grondwet, komt met zes voorstellen voor veranderingen. Dat meldde staatspersbureau MENA.

De commissie denkt onder meer na over wijziging van het grondwetsartikel waarin is bepaald wie president van Egypte kan worden.

Ook kijken de commissieleden naar het invoeren van een maximale ambtstermijn voor een president.

Commissie

De regering was het zondag met diverse oppositiegroepen, waaronder de verboden Moslimbroederschap, eens geworden over het instellen van de grondwetscommissie.

Daarin zitten onder anderen juristen en politici. Oppositieleider Mohammed ElBaradei, die niet was uitgenodigd, klaagde echter over het in zijn ogen ondoorzichtige proces.

Alles over de situatie in Egypte op onze special.