AMSTERDAM - Vier gedetineerden die tijdens een gevangenisopstand in Brazilië werden onthoofd, waren veroordeeld wegens pedofilie. Onder hen was Jose Agostino Pereira, die wel bekend stond als "de Braziliaanse Fritzl".

Dat melden Braziliaanse media.

Pereira, die in juni 2010 werd gearresteerd in een geïsoleerd visserdorp in het noordoosten van Brazilië en eencelstraf van twintig jaar uitzat, heeft zijn dochter twaalf jaar lang verkracht. Hij verwekte zo zeven kinderen bij haar, die er ten tijde van Pereira's arrestatie slecht aan toe waren. De kinderen liepen naakt rond, waren ondervoed en konden amper communiceren.

De zaak vertoont gelijkenis met die van de Oostenrijkse Joseph Fritzl. Die hield zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang gevangen in een kelder onder zijn huis. Uit dat jarenlange seksuele misbruik werden eveneens zeven kinderen geboren.

Leefomstandigheden

De opstand in de gevangenis, zo'n 2500 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, vormde een protest tegen de leefomstandigheden in de gevangenis. In het cellencomplex van een politiebureau is officieel ruimte voor dertig gevangenen, maar er zaten er 97.

Gespietst

Onder de gedetineerden waren twaalf mensen die waren veroordeeld wegens pedofilie. Zij zaten in een aparte cel, en werden door de opstandelingen in gijzeling genomen. Zes van hen werden tijdens de opstand vermoord. Van de dodelijke slachtoffers zijn er vier onthoofd. Hun hoofden werden op een hek gespietst.