WASHINGTON - De dreiging van een terreuraanslag in de Verenigde Staten is op het hoogste niveau sinds 11 september 2001. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, woensdag gezegd tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Op 11 september 2001, oftewel 9/11, pleegde al-Qaeda een reeks aanslagen met gekaapte vliegtuigen in het oosten van de Verenigde Staten.

Een van de doelen was het World Trade Center in New York. Duizenden mensen kwamen om het leven. Volgens Napolitano is de terroristische dreiging sindsdien veranderd.

Voorbereiden

Mogelijk zijn er al mensen in de Verenigde Staten die een aanslag voorbereiden en kunnen ze zonder waarschuwing toeslaan, aldus de minister.

De Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren enkele keren ontkomen aan een terreuraanslag. Zo wilde een Nigeriaanse extremist op eerste kerstdag in 2009 een passagiersvliegtuig van Schiphol naar Detroit opblazen, maar hij werd overmeesterd door medepassagiers.

Vorig jaar liet een Pakistaan een explosief achter op Times Square in New York. De bom ontplofte echter niet. De man werd veroordeeld tot levenslang.