MILAAN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Milaan heeft woensdag een verzoek bij de rechtbank ingediend om premier Silvio Berlusconi versneld te berechten. De aanklagers willen hem vervolgen wegens betaalde seks met een minderjarige en machtsmisbruik.

De rechter heeft nu maximaal vijf dagen de tijd om een besluit te nemen. Als de rechter het groene licht geeft, wil de verdediging van de 74-jarige premier en miljardair dat de zaak voor een speciaal hof komt omdat de feiten zijn gepleegd door een minister in ambt. Het speciale hof moet dan aan het parlement toestemming vragen voor vervolging.

Berlusconi ontkent alle aantijgingen. Volgens hem is de zaak politiek gemotiveerd. ''Ik kan alleen maar zeggen dat het een farce is'', zei hij in een eerste reactie. ''Het enige doel van het onderzoek is om mij in de media te schande te maken.''

Betaalde seks

Justitie beschuldigt de premier ervan betaalde seks te hebben gehad met een ''aanzienlijk'' aantal jonge vrouwen onder wie de 17-jarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Maroug, ook bekend onder haar bijnaam Ruby.

Toen Ruby later werd gearresteerd in verband met een andere zaak, zou hij ontoelaatbare druk op de politie hebben uitgeoefend om haar vrij te laten.

Berlusconi heeft erkend de politie te hebben gebeld na haar arrestatie, maar zou dit uit medelijden met haar hebben gedaan.

Bewijs

Tot een versnelde procedure kan worden overgegaan als er meer dan voldoende bewijs is. Als de rechter instemt met het verzoek van het OM, kan het proces binnen enkele maanden beginnen.

Indien de rechter meent dat er onvoldoende bewijs is, zal het Openbaar Ministerie de gewone, veel tragere procedure moeten volgen om Berlusconi te vervolgen.