JUBA - In Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, is woensdag de minister van Plattelandsontwikkeling en Coöperatie doodgeschoten.

Dat meldde een woordvoerder van het leger in het zuidelijke deel van Sudan, dat op 9 juli een onafhankelijke status krijgt.

De bewindsman, Jimmy Lemi Milla, zou zijn doodgeschoten door zijn chauffeur, die tevens zijn zwager zou zijn. Het incident had plaats in het complex waar het ministerie is gevestigd.

De dader schoot ook nog een bewaker dood. In eerste instantie meldden de autoriteiten in Juba dat de dader de hand aan zichzelf sloeg na de moorden.

Later verklaarde een parlementariër, die behoort tot dezelfde stam als Lemi Milla, echter dat de dader is aangehouden.

Zakelijk conflict

Volgens het parlementslid waren Lemi Milla en zijn zwager verwikkeld in een zakelijk conflict.

De man zou nog twee maanden salaris tegoed hebben van de minister. Lemi Milla zou zijn ondergeschikte familielid hebben ontslagen.

Veiligheidssituatie

In de aanloop naar de formele onafhankelijkheid van Zuid-Sudan bestaan er zorgen over de veiligheidssituatie in het gebied.

Etnische spanningen en moordpartijen tijdens grootschalige veediefstallen resulteerden in 2009 bijvoorbeeld nog in ongeveer drieduizend doden.

Onafhankelijkheid

Maandag werd bekend dat 98,83 procent van de stemmers in Zuid-Sudan zich tijdens een referendum in januari heeft uitgesproken voor onafhankelijkheid.

Het referendum was het gevolg van een vredesakkoord uit 2005. Daarmee kwam een eind aan een decennialange strijd in het olierijke, maar onderontwikkelde zuiden van Sudan.

Het islamitische noorden en het overwegend christelijke, zwart-Afrikaanse zuiden vochten om controle over het gebied. Bij de strijd zijn volgens sommige bronnen meer dan twee miljoen doden gevallen.