LONDEN - Ondanks de politieke, sociale en economische chaos in Zimbabwe is het aantal met hiv besmette mensen in het Afrikaanse land aanzienlijk gezakt.

Tussen 1997 en 2007 was er sprake van een daling van 27 naar 19 procent, berichtte het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine dinsdag.

Weinig landen hebben het aantal hiv-besmettingen zien afnemen, zei de Britse onderzoeker Simon Gregson. ''En van alle Afrikaanse landen achtten wij Zimbabwe de minst geschikte kandidaat voor zo'n grote verbetering.''

Volgens de onderzoekers is het succes toe te schrijven aan verbeterd bewustzijn en de daardoor toegenomen angst voor de ziekte.

Ook is door voorlichting het condoomgebruik meer geaccepteerd en is de houding tegenover onder meer seksuele relaties buiten het huwelijk veranderd.

Te vroeg juichen

Onderzoeker Timothy Hallett waarschuwt ervoor niet te vroeg te juichen. ''De hiv-epidemie is nog steeds erg groot. Meer dan een op de tien volwassenen is besmet.''

Hallett hoopt dat Zimbabwe en andere landen in zuidelijk Afrika lessen trekken uit de opbeurende onderzoeksresultaten en hun programma's aanscherpen om het aantal hiv-infecties verder te verlagen.