LONDEN - De Britse rechtbank die het uitleveringsverzoek voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet beoordelen, heeft een dag extra nodig. Na twee zittingsdagen werd besloten dat de rechtbank zich vrijdag ook nog over de zaak zal buigen.

Dat maakte rechter Howard Riddle dinsdag bekend.

Zweden heeft Groot-Brittannië gevraagd om uitlevering van Assange, omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik van twee vrouwen. Assange werd in december gearresteerd en staat sinds zijn vrijlating op borgtocht onder elektronisch toezicht.

De Zweedse aanklagers hebben duidelijk gemaakt dat ze Assange enkel willen verhoren. Assange, die ontkent de vrouwen te hebben misbruikt, vreest echter dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van talloze geheime documenten via WikiLeaks heel wat machtige vijanden heeft gemaakt.

Vreemd

De advocaten van Assange voerden dinsdag aan dat ze het vreemd vinden dat Zweden om uitlevering vraagt.

Assange zou namelijk meermalen hebben aangeboden in gesprek te gaan met de aanklagers. Aanklaagster Marianne Ny stelt echter dat het haar niet lukte contact te krijgen met de WikiLeaks-oprichter.

Onzin

Onzin, stelt advocaat Bjorn Hurtig, die zegt namens Assange meermalen een aanbod te hebben gedaan om een verhoor mogelijk te maken. Toen dat niet lukte, deed hij andere voorstellen: ''Ik heb een telefoongesprek voorgesteld, evenals een videoconferentie of Skype.

"Ik stelde haar voor om naar Engeland te komen voor het verhoor, dat een schriftelijke verklaring opgesteld zou kunnen worden en dat de Britse politie toestemming zou kunnen krijgen om Assange te verhoren. Maar tegen alles zei ze nee.''

Niet nodig

Ook een getuige, de Zweedse voormalige aanklager Sven-Erik Alhem, stelde dat het niet nodig is Assange uit te leveren. ''Ik snap werkelijk niet waarom Julian Assange niet hier in dit land gehoord kan worden, als de Britse autoriteiten dat zouden toestaan.''

Een dag eerder stelden de advocaten van Assange dat hij in Zweden geen eerlijk proces zal kunnen krijgen, omdat zedenzaken daar achter gesloten deuren worden behandeld.

Zonder pers in de zaal zou het risico bestaan dat de WikiLeaksvoorman, die zelf politieke motieven vermoedt achter de rechtsgang tegen hem, geen eerlijk proces krijgt.

Niet geldig

De raadslieden voerden verder aan dat het Europese arrestatiebevel dat tegen hun cliënt is uitgevaardigd, niet geldig is. Zo'n bevel zou uitsluitend van toepassing zijn bij een al bestaande aanklacht. Zweden heeft echter nog geen officiële aanklacht tegen Assange geformuleerd.

Vrijdag zullen de advocaten hun laatste zegje doen. Het zal daarna nog enige tijd duren voordat de rechters een besluit nemen over het verzoek tot uitlevering.