PARIJS - Justitie in Frankrijk bereidt zich voor op de landelijke protestdag donderdag tegen uitspraken van president Nicolas Sarkozy. Veel rechtbanken doen deze week alleen urgente zittingen.

Sarkozy verweet justitie vorige week een zedendelinquent na zijn vrijlating onvoldoende in de gaten te hebben gehouden, wat mogelijk de moord op een 18-jarig meisje tot gevolg heeft gehad. Hij dreigde met maatregelen tegen de verantwoordelijken.

Dat viel totaal verkeerd bij justitie, die zegt over te weinig middelen te beschikken om haar werk goed te kunnen doen. Juristen protesteren donderdag tegen het gebrek aan middelen en personeel, waardoor zij stellen hun werk niet goed genoeg te kunnen doen.

Maar ze voeren ook actie ''uit principe'', aldus jurist en vakbondslid Christophe Estève in de oostelijke stad Dijon. ''We kunnen de bevolking niet laten denken dat justitie en het gevangeniswezen schuldig zijn aan deze tragedie.''

De vader van het slachtoffer overweegt een klacht in te dienen tegen te staat wegens ernstige tekortkomingen. De hoofdverdachte in de moordzaak ontkent schuld.