ROME - De openbare aanklagers in Milaan zullen woensdag een formeel verzoek indienen om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi onmiddellijk te berechten wegens betaalde seks met een minderjarige.

Dat maakte hoofdofficier van justitie Edmondo Bruti Liberati dinsdag bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de premier ervan betaalde seks te hebben gehad met een ''aanzienlijk'' aantal jonge vrouwen onder wie de 17-jarige Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Maroug, ook bekend onder haar bijnaam Ruby.

Onoorbare druk

Het OM stelt ook dat Berlusconi (74) later onoorbare druk uitoefende op de politie om El Maroug vrij te laten toen ze was opgepakt op verdenking van diefstal. Hij heeft erkend de politie te hebben gebeld na haar arrestatie, maar zou dit uit medelijden met haar hebben gedaan.

Berlusconi zegt nooit voor seks te hebben betaald. Volgens hem zijn de aanklachten van de 'linkse' magistraten politiek gemotiveerd en gaat het om een poging om hem ten val te brengen. Ook Ruby ontkent gemeenschap met de premier te hebben gehad.

Voldoende bewijs

In Italië is prostitutiebezoek niet verboden, maar op betaalde seks met iemand jonger dan achttien jaar staat gevangenisstraf. Ook het bevorderen van prostitutie van minderjarigen is strafbaar.

Een aanklager kan een verzoek voor een versnelde procedure aanvragen als er voldoende bewijs is. Het kan dan toch nog wel enkele maanden duren voordat het proces begint.

Volgens Liberati is het dossier zo goed als afgerond. Berlusconi weigerde eerder in verband met het onderzoek voor de aanklagers te verschijnen. Vorige week wees het parlement een verzoek van het OM af om het kantoor van de accountant van de premier te mogen doorzoeken.