CAIRO - De Egyptische president Hosni Mubarak heeft een comité gevormd dat moet toezien op het doorvoeren van grondwetswijzigingen. Dit heeft vicepresident Omar Suleiman dinsdag bekendgemaakt.

De betogingen tegen het autoritaire bewind van de 82-jarige Mubarak en zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) gaan dinsdag hun derde week in. Suleiman zei ook dat er een tijdschema is opgesteld voor een vreedzame en ordelijke machtswisseling.

Wetswijzigingen zijn nodig om democratie een levenskans te geven. Het bestaande stelsel wordt volkomen door de NDP en door militairen gedomineerd.

De omvang van het aantal betogers is nog slechts een fractie van de massa die eerder op de been was om Mubaraks onmiddellijke aftreden te eisen.

Staatsmedia

De betogers die nog op het centrale Tahririplein in Cairo bijeen zijn, weigeren weg te gaan voor Mubarak is afgetreden. Het regime lijkt zich echter voorspoedig van de klap te herstellen en de betogers verliezen volgens waarnemers sympathie, mede door toedoen van de staatsmedia.

De jongerenactiegroep Beweging van 6 April speelt een cruciale rol bij de betogingen op het Tahrirplein. De beweging hoopt nog steeds de gebeurtenissen naar een snel aftreden van Mubarak te kunnen sturen.

Een voorman van de beweging, Mohammed Adel, heeft opgeroepen dinsdagmiddag in groten getale op het plein én voor het hoofdkwartier van de publieke omroep te betogen. De Egyptische staatstelevisie heeft haar hoofdkwartier op de linkeroever van de Nijl ten noorden van het Tahrirplein.

De staatsmedia geven een erg negatief beeld van de demonstranten die door buitenlandse mogendheden zouden worden betaald.

Alles over de situatie in Egypte op onze special.

Volg berichten op Twitter via NUlive.