LEIDSCHENDAM - De advocaat van Charles Taylor is dinsdagochtend boos weggelopen uit de rechtszaal van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL). De verdediging van de ex-president van Liberia legde daarmee een rechterlijk bevel naast zich neer.

Het incident volgde op een hoog oplopende ruzie met de rechters.

Die hadden geweigerd een omvangrijk document van de verdediging in ontvangst te nemen waarin de advocaten het verloop van het hele jarenlange proces analyseren om te betogen dat Taylor onschuldig is. Dat is een van de belangrijkste onderdelen van de procedure, maar volgens de rechters is dat te laat ingeleverd.

De voorzittend rechter, Teresa Doherty (Noord-Ierland), gaf na het incident het woord aan hoofdaanklaagster Brenda Hollis (VS) voor de slotpleidooien. Volgens haar is boven elke redelijke twijfel bewezen dat Taylor schuldig is op alle punten van de tenlastelegging.

Oorlogsmisdaden

Taylor wordt beschuldigd van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. De aanklacht luidt op onder meer moord, verkrachting, slavernij en het terroriseren van de burgerbevolking.

Het is de eerste keer dat in Nederland een proces tegen een voormalig buitenlands staatshoofd wordt afgerond voor een internationaal hof. Ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië overleed in 2006 voordat zijn rechtszaak voor het Joegoslavië-Tribunaal die fase bereikte.

WikiLeaks

Taylors Britse advocaat, Courtenay Griffiths, had de rechters om extra tijd gevraagd voor het indienen van het slotdocument naar aanleiding van onthullingen van klokkenluiderssite WikiLeaks.

De jurist zag aanwijzingen dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië proberen de rechtsgang te beïnvloeden omdat zij Taylor veroordeeld willen zien. Washington en Londen zouden niet willen dat Taylor wordt vrijgesproken en terugkeert naar West-Afrika en zich daar weer met politiek bemoeit.

Griffiths had de rechters gevraagd een beslissing te nemen over het WikiLeaksmateriaal voordat hij het slotdocument indient. De jurist heeft nooit eerder meegemaakt dat een rechtszaak de afrondende fase ingaat voordat dit soort belangrijke beslissingen is genomen.

Slotdocument

Griffiths gaat dinsdag nog hoger beroep indienen tegen de recente besluiten van de rechters. Hij hoopt dat de Kamer van Beroep van het SCSL in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown hem alsnog de mogelijkheid geeft zijn slotdocument in te dienen en op een later tijdstip zijn afrondend pleidooi te houden.

Het is de tweede keer dat de leiding van de verdediging van Taylor wegloopt uit de rechtszaal. In 2007, bij de opening van het proces, gebeurde dat al met de vorige ploeg onder leiding van Karim Khan. Taylor vond toen dat hij onvoldoende middelen had om zijn verdediging voor te bereiden.

Rechtszaak Charles Taylor