WASHINGTON - De Amerikaanse oud-president George W. Bush moet op zijn tellen passen als hij een buitenlandse reis onderneemt.

Mensenrechtenactivisten stellen in de maandageditie van de Britse krant The Guardian dat het mogelijk is Bush aan te houden en te vervolgen als hij landen bezoekt die de VN-conventie tegen marteling hebben ondertekend. Ze hebben al een aanklacht tegen Bush klaarliggen.

Advocate Katherine Gallagher, betrokken bij het in New York gevestigde Centrum voor Grondwettelijke Rechten, zei tegen The Guardian dat Bush zou kunnen worden vervolgd wegens passages in zijn memoires.

In zijn vorig jaar verschenen autobiografie schrijft de oud-president namelijk dat hij toestemming had gegeven een verhoortechniek toe te passen waarbij terreurverdachten een 'schijnverdrinking' (waterboarding) ondergingen.

Marteling

''Waterboarding is marteling, en Bush heeft toegegeven, zonder een teken van wroeging, dat hij het goedkeurde'', aldus Gallagher. ''Folteraars, zelfs voormalige presidenten van de Verenigde Staten, moeten rekenschap afleggen en worden vervolgd.''

Het Centrum voor Grondwettelijke Rechten heeft met steun van andere mensenrechtenorganisaties een ''aanklacht wegens marteling'' tegen Bush opgesteld. Het was eigenlijk de bedoeling die aanklacht maandag in te dienen bij een Zwitserse rechtbank.

Bush was van plan dezer dagen naar Zwitserland te reizen, maar hij zegde zijn bezoek aan Genève op het laatste nippertje af.

Volgens Amerikaanse media vreesde Bush voor grootschalige protesten en een juridisch onderzoek door Zwitserse justitie naar mensenrechtenschendingen tijdens zijn regering. Een woordvoerder van Bush ontkende echter dat een mogelijk juridisch onderzoek reden was de reis te schrappen.