AMSTERDAM - President Hosni Mubarak zou een bezoek plannen aan een ziekenhuis nabij het Duitse Baden-Baden. Dat blijkt volgens Der Spiegel uit informatie die in handen is van de Duitse krant.

Gesuggereerd wordt dat het medische onderzoek in Duitsland een strategie is van de Amerikaanse overheid en het Egyptische leger om Mubarak op chique wijze zijn land te laten verlaten.

De New York Times berichtte vorige week donderdag al over geheime gesprekken tussen de Verenigde Staten en de Egyptische legertop over een snel vertrek van de omstreden president en opvolging door de huidige vice-president Omar Suleiman.

Minister van Buitenlandse Zaken van de VS Hillary Clinton wees er in het weekend echter ook op dat er in Egypte mogelijk complicaties ontstaan bij het voorbereiden van nieuwe verkiezingen als Mubarak binnen zeer korte termijn opstapt.

Volgens bronnen van Der Spiegel zijn de plannen om de 82-jarige Mubarak naar Duitsland te laten vertrekken echter concreter dan werd aangenomen. Het management van de Max-Grundig-Klinik Bühlerhöhe, waar Mubarak volgens de informatie naartoe zou gaan, weigert commentaar.

Tahrirplein

In Egypte roepen tegenstanders van het huidige regime sinds 25 januari om het vertrek van Mubarak. Sindsdien demonstreren duizenden mensen dagelijks op het Tahrirplein in de hoofdstad Cairo.

Vorige week liepen confrontaties met voorstanders van de Mubarak uit op bloedige rellen waarbij enkele doden en honderden gewonden vielen. De president liet zelf weten niet gelijk op te stappen maar zich bij de verkiezingen in september niet meer herkiesbaar te stellen.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.