PRISTINA - De zeer omstreden premier van Kosovo, Hashim Thaci, kan gaan proberen een nieuwe regering te formeren. De verkiezingscommissie in het Balkanland publiceerde maandag de uitslag van de verkiezingen in december.

Thaci's Democratische Partij van Kosovo (PDK) kreeg volgens de officiële uitslag 32,11 procent van de stemmen.

De oppositionele Democratische Liga van Kosovo (LDK) eindigde als tweede met 24,69 procent van de stemmen. De uitslag liet lang op zich wachten, omdat er opnieuw moest worden gestemd in vijf districten waar vermoedelijk was gesjoemeld met de stembusgang.

Thaci, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad in zijn land, moet zich zien te verzekeren van de steun van andere partijen om een nieuwe coalitieregering te kunnen vormen.

Onafhankelijkheid

Thaci hoopt zijn nieuwe regering rond te hebben voor 17 februari. Op die dag viert Kosovo de derde verjaardag van het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid. Servië weigert zich neer te leggen bij het verlies van de zuidelijke provincie.

De onafhankelijkheid van Kosovo is erkend door 75 landen, waaronder 22 van de 27 EU-lidstaten.

Misdaad

De Britse krant The Guardian citeerde onlangs uit documenten van de NAVO-troepenmacht in Kosovo, waarin Thaci wordt omschreven als een van de ''grootste vissen'' van de misdaad in zijn land.

Zo onderhoudt Thaci nauwe banden met Xhavit Haliti, een parlementslid dat de echte baas in Kosovo zou zijn. Haliti wordt in verband gebracht met mensenhandel, politieke moorden en drugshandel. De Raad van Europa maakte melding van Thaci's mogelijke betrokkenheid bij illegale orgaanhandel.

Haradinaj

De Servische televisiezender RTS meldde maandagavond dat Thaci mogelijk een coalitie gaat vormen met de Alliantie voor de toekomst van Kosovo van zijn eeuwige rivaal Ramus Haradinaj, die op dit moment vastzit in Scheveningen.

Haradinaj wordt door het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. In eerste aanleg werd hij in 2008 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Een aantal getuigen in de zaak tegen Haradinaj kwam onder verdachte omstandigheden om het leven. Anderen wilden niet getuigen omdat ze werden bedreigd. Uiteindelijk besliste de Kamer van beroep van het tribunaal dat het proces tegen Haradinaj gedeeltelijk over moet.