KHARTOEM - Nagenoeg alle stemgerechtigden in het zuiden van Sudan hebben zich tijdens het referendum in januari uitgesproken voor afscheiding van deze regio.

Volgens de officiële uitslag, die maandag werd gepubliceerd, stemde 98,83 procent voor een onafhankelijk Zuid-Sudan.

De Sudaneese president Omar al-Bashir ondertekende eerder op de dag al een document waarmee hij de onafhankelijkheid van het zuiden van zijn land aanvaardt.

“We kennen de uitslag al”, zei Bashir maandagmiddag. “Zuid-Sudan heeft gekozen voor afscheiding.” Uit de voorlopige uitslag bleek op 31 januari dat, zoals verwacht, bijna iedereen voor de onafhankelijkheid heeft gestemd. Van een verrassing was dus geen sprake meer.

Burgeroorlog

De volksraadpleging was een vervolg op het vredesakkoord dat het noorden en het zuiden van Sudan in 2005 sloten. Door die overeenkomst kwam een einde aan tientallen jaren burgeroorlog.

Vermoedelijk wordt Zuid-Sudan op 9 juli officieel een zelfstandig land. Wel moet er nog worden onderhandeld over de boedelscheiding. Ook is het precieze verloop van de grens tussen noord en zuid nog onduidelijk.

Zuid-Sudan krijgt op 9 juli een onafhankelijke status. Daarvoor moeten nog tal van cruciale zaken geregeld worden, onder meer met betrekking tot de nationale schuld van Sudan, de toekomstige olie-inkomsten en het grensverloop tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Zuid-Sudan