AMSTERDAM - De verdachte van de moord op het Duitse jongetje Mirco verkeert in een psychisch labiele toestand. Dat zegt zijn advocaat Gerd Meister maandag.

De 45-jarige Olaf H., die heeft bekend de destijds 10-jarige Mirco in september vorig jaar te hebben omgebracht, zegt als kind zelf seksueel te zijn misbruikt. “Hij heeft veel verschillende verhalen verteld, en dit is daar een van”, zo bevestigt een woordvoerder van de politie tegenover Duitse media.

Bewijs voor het misbruik is er nog niet. “Olaf H. is in een psychisch zeer labiele toestand”, zegt zijn advocaat. “Maar hij is bereid zich door een psycholoog te laten bevragen.”

H. zei tot zijn daad te zijn gekomen wegens stress op het werk. Dat motief bleek later niet te kloppen. De politie noemt zijn verhaal over het misbruik in zijn jeugd eveneens “zeer twijfelachtig”.

De verdachte werd op 26 januari opgepakt, een dag later werd op zijn aanwijzingen het levenloze lichaam van Mirco gevonden nabij diens woonplaats Grefrath, vlakbij de Nederlandse grens bij Venlo.

Willekeurig

Na zijn werk op 3 september 2010 doolde H. urenlang in zijn auto door de omgeving van Grefrath, vlak over de Duitse grens bij Venlo. Rond 10 uur had hij de fietsende jongen uit Grefrath ingehaald. Hij stapte uit en beval Mirco in de auto te gaan zitten. De jongen was voor hem een geheel willekeurig slachtoffer.

De man heeft de jongen ontvoerd en hem ontkleed. Daarna heeft hij geprobeerd seksuele handelingen te verrichten. Hij was totaal drie uur met hem bezig en dacht toen: ''Die kan ik niet meer naar huis laten gaan'', zei onderzoeksleider Ingo Thiel daags na de aanhouding.

De politie onderzoekt momenteel of H. mogelijk ook bij andere moorden is betrokken geweest. De man had geen strafblad en van pedofiele neigingen was niets bekend.