LONDEN - De vorige Britse regering heeft er volgens een maandag gepubliceerd rapport ''alles aan gedaan wat ze kon'' om de vrijlating van de Libiër Abdelbaset al-Megrahi te bevorderen.

Dat meldde de BBC. De Libiër zat vast wegens de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagierstoestel boven het Schotse Lockerbie waarbij 270 mensen omkwamen.

Volgens het onderzoek van de hoogste Britse ambtenaar, Sir Gus O'Donnell, vreesde de Labourregering dat ''de Britse belangen zouden worden geschaad'' als Megrahi in de gevangenis zou overlijden.

In de herfst van 2008 besloot ze daarom ''dat ze al het mogelijke in het werk zou stellen om een appel van de Libiërs bij de Schotse regering voor Megrahi's overdracht'' mogelijk te maken.

De Britse regering nam hierna verscheidene stappen om de vrijlating dichterbij te brengen. Zo zette Londen aan de Libische autoriteiten uiteen hoe ze te werk moesten gaan om iemand vrij te krijgen op humanitaire gronden.

Geen bezwaren

Ook liet de regering van toenmalig premier Gordon Brown aan de Schotse regering weten dat er geen juridische bezwaren waren om Megrahi zijn straf in zijn vaderland te laten uitzitten.

Volgens Sir Gus is er geen bewijs dat Londen druk heeft uitgeoefend op de Schotse regering. De Britse regering wilde dat juist voorkomen omdat ze meende dat het ''contraproductief'' zou kunnen werken.

Humanitaire gronden

Megrahi kwam in augustus 2009 vrij op humanitaire gronden. Hij zou volgens artsen nog maar drie maanden te leven hebben door prostaatkanker, maar hij leeft intussen nog steeds.

Brown heeft steeds ontkend dat zijn regeerploeg pogingen heeft ondernomen om het besluit over de vrijlating van Megrahi te beïnvloeden. De huidige Britse premier David Cameron veroordeelde eerder de beslissing om gratie te verlenen.

Verenigde Staten

De vrijlating viel bijzonder slecht in de Verenigde Staten. De meeste slachtoffers van de aanslag waren Amerikanen. Bij veel Amerikanen bestaat het vermoeden dat Londen zich heeft laten leiden door commerciële overwegingen. Oliemaatschappij BP heeft erkend dat het Britse politici onder druk heeft gezet om Megrahi vrij te laten.