AMMAN - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft maandag vanuit Jordanië een dringend beroep gedaan op zijn Afghaanse ambtgenoot om alle aandacht te geven die nodig is aan de zaak van Said Musa.

Hij is een tot het christendom bekeerde Afghaan die om die reden mogelijk de doodstraf boven het hoofd hangt

Rosenthal heeft zich ook gewend tot de voorganger van de huidige minister, die nu adviseur is van president Hamid Karzai. In het belang van de zaak ging Rosenthal er verder niet op in. ''Dat zou de situatie alleen maar bemoeilijken'', zei hij maandag onderweg naar Israël.

De ChristenUnie had vanwege deze zaak bij Rosenthal aan de bel getrokken. Maar de Afghaanse autoriteiten hebben Rosenthal maandag laten weten dat deze berichten onjuist zijn, zo heeft de woordvoerder van de minister maandag laten weten.

Actie

Niettemin had Rosenthal de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan al op de zaak gezet en de EU-buitenlandchef Catherine Ashton gevraagd actie te ondernemen namens de Europese Unie.

De EU en Nederland blijven zeer alert op de zaak en blijven ook contact en overleg houden met de Afghaanse autoriteiten.

Zwaar

Rosenthal kreeg het vorige week in de Tweede Kamer zwaar te verduren. Vooral de linkse fracties verweten hem dat hij zich niet persoonlijk had bemoeid met de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

De gevangen genomen vrouw werd eind vorige maand in Iran plotseling geëxecuteerd terwijl Nederland van Iran had begrepen dat haar rechtszaak nog niet was afgelopen.

Voor de instemming van de ChristenUnie met de nieuwe missie in Afghanistan was het belangrijk dat het kabinet zich hard zou maken voor christenen in dit islamitische land.