AMSTERDAM - De Sudaneese president Omar al-Bashir accepteert de onafhankelijkheid van het zuiden van zijn land, zo liet hij maandag weten. De uitslag van het referendum in Sudan over de afsplitsing van het zuiden, wordt later op de dag bekend.

Bashir tekende een document waarmee hij aanvaardt dat een meerderheid van de Zuid-Sudanezen vorige maand voor heeft gestemd.

Uit de voorlopige uitslag bleek op 31 januari dat, zoals verwacht, bijna iedereen voor de onafhankelijkheid heeft gestemd. Volgens de referendumcommissie lag het aantal voor-stemmen rond de 99 procent.

“We kennen de uitslag al”, zo citeert persbureau AFP de Sudaneese president. “Zuid-Sudan heeft gekozen voor afscheiding.”

Bashir wees er op dat het noorden en zuiden van zijn land met elkaar verbonden zullen blijven en dat een goede relatie en samenwerking tussen de gebieden van belang zijn.

Burgeroorlog

De volksraadpleging was een vervolg op het vredesakkoord dat het noorden en het zuiden van Sudan in 2005 sloten. Door die overeenkomst kwam een einde aan tientallen jaren burgeroorlog.

Vermoedelijk wordt Zuid-Sudan op 9 juli officieel een zelfstandig land. Wel moet er nog worden onderhandeld over de boedelscheiding. Ook is het precieze verloop van de grens tussen noord en zuid nog onduidelijk.

Oorlogsmisdaden

De Sudanese president wordt wegens oorlogsmisdaden gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Grote mogendheden zouden zich inspannen om de zaak tegen Bashir een jaar lang stil te leggen omdat hij nu als een sleutelfiguur wordt gezien voor een vreedzame afscheiding.

Zuid-Sudan zou 9 juli onafhankelijk worden, maar er moeten nog tal van cruciale zaken geregeld worden, onder meer met betrekking tot de nationale schuld van Sudan, de toekomstige olie-inkomsten en het grensverloop.

Chaos

Sommige diplomaten vrezen dat een ordelijke scheiding van de boedel van Noord-en Zuid-Sudan in chaos ontaardt, wanneer de Sudanese president dezer dagen wordt opgepakt en aan het ICC overgeleverd.

Dat zou bovendien als katalysator kunnen werken voor de grote onvrede onder de Sudanezen over het 22 jaar oude, autoritaire bewind van Bashir die als fundamentalistische generaal in 1989 met een staatsgreep aan de macht kwam.

Zuid-Sudan