BILBAO/MADRID - De verboden organisatie die de politieke vleugel van de gewelddadige Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft vertegenwoordigd, Batasuna, heeft het geweld volkomen afgezworen.

Dit staat in de statuten van een nieuwe partij die Batasuna's opvolger moet worden. De leider van deze nieuwe groepering ''linkse abertzale'' of linkse patriotten, Rufi Etxeberria, heeft maandag in Bilbao bij de presentatie van de statuten beklemtoond dat de partij geen vermomde ETA is.

Hij dient woensdag in Madrid een verzoek tot legalisering in om deel te kunnen nemen aan verkiezingen. Er zijn plaatselijke verkiezingen in Spanje op 22 mei en op 25 april moeten daar de kandidatenlijsten klaar voor zijn, berichtte de krant El Païs.

Staakt-het-vuren

De ETA (Euskadi ta Askatasuna - Baskenland en Vrijheid) heeft bijna een maand geleden een permanent staakt-het-vuren afgekondigd, maar niet het geweld afgezworen zoals de Spaanse regering eist.

Etxeberria is lange tijd leider van Batasuna (Eenheid) geweest. De partij werd in 2003 door de rechter verboden wegens de banden met de terroristische ETA. Etxeberria heeft zich maandag duidelijk van het geweld van de ETA gedistantieerd.

Doeleinden

''De linkse patriotten verwerpen en verzetten zich tegen het gebruik van geweld of van dreigementen voor politieke doeleinden, ook wanneer dat door de ETA zou worden gedaan in wat voor vorm dan ook''. Leden van de nieuwe partij die zich aan geweld schuldig maken worden geroyeerd.