LONDEN - Oprichter Julian Assange van de klokkenluiderssite WikiLeaks zal mogelijk geen eerlijk proces krijgen als hij wordt uitgeleverd aan Zweden, waar hij verdacht wordt van aanranding en verkrachting.

Dat betoogden zijn advocaten maandag voor een rechtbank in Londen, zo berichtte de Britse omroep BBC.

De rechter buigt zich deze week over een Zweeds verzoek tot uitlevering van Assange, die in december in Groot-Brittannië werd gearresteerd en sinds zijn vrijlating op borgtocht onder elektronisch toezicht staat. Twee Zweedse vrouwen beschuldigen hem van seksueel misbruik.

Politieke motieven

De advocaten van Assange wezen erop dat het in Zweden gebruikelijk is zedenzaken achter gesloten deuren te behandelen. Zonder pers in de zaal zou het risico bestaan dat de WikiLeaksvoorman, die zelf politieke motieven vermoedt achter de rechtsgang tegen hem, geen eerlijk proces krijgt.

De raadslieden voerden verder aan dat het Europese arrestatiebevel dat tegen hun cliënt is uitgevaardigd, niet geldig is. Zo'n bevel zou uitsluitend van toepassing zijn bij een al bestaande aanklacht. Zweden heeft echter nog geen officiële aanklacht tegen Assange geformuleerd.

Verhoren

Volgens de advocaten heeft Zweden alleen aangegeven Assange te willen verhoren. Daarvoor is uitlevering niet noodzakelijk, stelden zij. Er zouden genoeg mogelijkheden zijn om Assange te horen zonder dat hij daarvoor naar Zweden hoeft te komen.

Ook vreest Assange dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van talloze geheime documenten via WikiLeaks heel wat machtige vijanden heeft gemaakt.

Hem zou in de VS marteling en mogelijk zelfs de doodstraf boven het hoofd hangen.

Zitting Julian Assange begonnen