RIO DE JANEIRO - Een vlammenzee heeft maandag een groot deel van Samba City in Rio de Janeiro in de as gelegd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De brand is een grote domper op de voorbereiding van de jaarlijkse carnavalsparade in de Braziliaanse miljoenenstad.

In Samba City worden de kostuums en praalwagens voor het befaamde carnaval van Rio gemaakt. Het vierdaagse festijn is volgende maand.

Het hoogtepunt zijn de parades die in een stadion, de Sambadrome, worden gehouden. Boven de Sambadrome waren grote rookwolken te zien.

Volgens ooggetuigen brak de brand in de vroege ochtend uit, vlak voordat mensen in de buurt aan het werk zouden gaan. Het vuur greep razendsnel om zich heen vanwege de grote hoeveelheden brandbaar materiaal.

Museum

Zeker vier opslagplaatsen voor carnavalsspullen, drie sambascholen en het carnavalsmuseum zijn verwoest.

''We zijn overmand door verdriet'', zei Jorge Castanheria, voorzitter van de vereniging van sambascholen. ''Vrijwel alles was klaar voor het carnaval.'' Castanheria zei niet te weten of alles binnen een maand kan worden hersteld.

De duizenden kostuums en tientallen praalwagens die in vlammen zijn opgegaan, hebben tussen de 2 en 3 miljoen euro gekost. Het heeft maanden geduurd om ze te maken.

Oorzaak

De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, heeft spoedberaad gehouden met de organisatoren van het carnaval. Paes heeft na afloop verzekerd dat het evenement gewoon doorgaat, zij het waarschijnlijk in afgeslankte vorm.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Tientallen brandweerlieden waren uren bezig om de brand te blussen.

Brand verwoest 'carnavalswijk'