DEN HAAG - Het bericht dat een tot het christendom bekeerde Afghaan binnen enkele dagen de doodstraf wacht, blijkt volgens minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) niet te kloppen. De man, Said Musa, zit gevangen en het proces tegen hem moet nog worden voortgezet.

Dat heeft Rosenthal maandag gezegd in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij op bezoek is. Hij reageerde op de oproep van de ChristenUnie in actie te komen om de doodstraf te voorkomen.

''Direct na het bericht heb ik onze ambassadeur actie laten ondernemen in Afghanistan'', zei Rosenthal. Ook is volgens hem EU-buitenlandchef Catherine Ashton benaderd.

''Ze heeft me toegezegd dat er vanuit de Europese Unie actie wordt ondernomen. Dat gebeurt via de vertegenwoordiger van de EU in Kabul'', aldus de minister.

Godsdienstvrijheid

De ChristenUnie heeft in de debatten over de Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan van het kabinet de garantie gevraagd dat het zich zou inzetten voor de godsdienstvrijheid daar.

Op bekering tot het christendom staat nog de doodstraf in Afghanistan. Na de toezeggingen van het kabinet over de inzet in Afghanistan beschouwt de partij de zaak van Musa als een eerste lakmoesproef.