CANBERRA - Premier Julia Gillard van het door natuurrampen geteisterde Australië wil een speciaal toezichtsorgaan aanstellen om ervoor te zorgen dat bij de wederopbouw geen geld wordt verspild. Dat berichtte de Australische televisiezender ABC maandag op zijn website.

Het oosten van Australië werd vorige maand getroffen door zware overstromingen. Vorige week kwam daar de cycloon Yasi overheen, die nog meer verwoestingen aanrichtte in de toch al zwaar getroffen staat Queensland. In het zuidwesten van het land woeden momenteel felle bosbranden.

De totale schade loopt in de miljarden. Talloze mensen zijn hun huis kwijtgeraakt.

''Terwijl wij herstellen van deze grootschalige en wijdverbreide natuurrampen, is het verstandig een systeem te hebben dat ervoor zorgt dat elke dollar effectief wordt besteed'', zei Gillard.

Commissie

Een speciale commissie met daarin onder anderen de minister van Financiën gaat alle contracten die de overheid in het kader van de wederopbouw sluit, nauwgezet bestuderen voordat ze worden getekend. Ook moet zij erop toezien dat het beschikbare geld naar de regio's gaat die het hardst hulp nodig hebben.

De oppositie reageerde kritisch. Het toezichtsorgaan zou leiden tot overbodige bureaucratie. Eerder kraakte de oppositie al plannen van de sociaaldemocratische regering om een eenmalige 'overstromingstaks' te heffen om een deel van de kosten van de wederopbouw te dekken.