RIO DE JANEIRO - De Braziliaanse politie heeft in samenwerking met het leger negen sloppenwijken in de miljoenenstad Rio de Janeiro bezet. De actie was gericht tegen drugsbendes die de macht in de sloppenwijken hadden.

Dat heeft de Braziliaanse nieuwssite G1 zondag gemeld op gezag van de politie. Aan de actie namen ruim zeshonderd politieagenten en militairen deel. Ze zetten hierbij circa twintig militaire voertuigen en een helikopter in.

De militairen en de politie namen grote voorraden wapens en drugs en een aantal gestolen auto's en motoren in beslag. Ze ondervonden geen tegenstand.

Een politiechef zei dat drie personen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de drugsbendes.

Drugsdealers

Eind vorig jaar voerden het leger en de politie ook al actie om de sloppenwijken in Rio de Janeiro vrij te maken van drugscriminaliteit. Tientallen mensen vonden toen de dood door schietpartijen over en weer. De meeste slachtoffers zouden drugsdealers zijn. Verder arresteerden de autoriteiten ruim honderd drugscriminelen.

Met de acties in de sloppenwijken van Rio willen de autoriteiten de stad veiliger maken in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Rio is een van de speelsteden tijdens het WK voetbal. Twee jaar na het belangrijkste voetbaltoernooi is de metropool gastheer van de Olympische Spelen.