BANGKOK - Duizenden Thaise burgers zijn het grensgebied van Thailand met Cambodja ontvlucht omdat er sinds eind vorige week wordt gevochten tussen militairen van de twee landen. Dat hebben de Thaise autoriteiten maandag laten weten.

Volgens gouverneur Somsak Suwansujalit van de Thaise provincie Si Sa Ket zijn er sinds vrijdag al 15.000 mensen op de vlucht geslagen.

Op die dag braken gevechten uit tussen Thaise en Cambodjaanse militairen in betwist gebied rond de negenhonderd jaar oude hindoetempel Preah Vihear. De strijd heeft tot dusver vijf levens geëist. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Zaterdag kwamen de legercommandanten van beide landen een wapenstilstand overeen. Dat bestand werd al snel geschonden. Maandag vechten de Thaise en Cambodjaanse militairen voor de vierde opeenvolgende dag met elkaar.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zijn zorg over de gevechten uitgesproken. Hij riep Cambodja en Thailand op tot terughoudendheid.

Botsingen

De onenigheid over de soevereiniteit over de tempel Preah Vihear was in de afgelopen jaren geregeld aanleiding voor botsingen tussen militairen van beide landen. Het tempelcomplex is volgens internationaal recht van Cambodja, maar de toegankelijkste ingang ligt in Thailand. In 2008 is de tempel op de VN-Werelderfgoedlijst geplaatst.

Zondag meldde de Cambodjaanse regering dat een vleugel van de tempel door het geweld is ingestort.

Conflict Cambodja en Thailand