HILVERSUM - De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die vorige week in Iran is geëxecuteerd, is zondagmiddag op een locatie 400 kilometer van Teheran begraven.

Dat meldde zondag de Wereldomroep op basis de Iraanse mensenrechtenorganisatie Hradi.

De mensenrechtenorganisatie had het weer gehoord van Bahrami’s dochter Banafsheh Najebpour, die in Teheran woont. Zij was door de veiligheidsdiensten op de hoogte gebracht, aldus de Wereldomroep.

Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie verklaarde tegen de Wereldomroep dat de dochter van de veiligheidsdiensten te horen had gekregen dat zij of een ander familielid bij de begrafenis mocht zijn. Maar de familie kon niet op tijd aanwezig zijn.

Drugsbezit

Bahrami werd in Iran ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Vorige week zaterdag werd meegedeeld dat ze was opgehangen.

Volgens de woordvoerder duidt de gang van zaken erop dat de 45-jarige Zahra Bahrami om politieke redenen is terechtgesteld en niet om drugsbezit. Van politieke gevangenen zouden de lichamen nooit worden teruggegeven omdat het regime bang is dat de begrafenis een manifestatie wordt.

De executie zorgde in Nederland voor veel ophef. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken erkende donderdag dat hij steken heeft laten vallen in de aanloop naar de executie van Bahrami in Iran.