JUBA - Gevechten tussen militairen uit Noord- en Zuid-Sudan hebben afgelopen dagen aan tientallen van hen het leven gekost. Militairen uit het zuiden weigerden zich te verplaatsen naar het noorden en keerden zich tegen hun collega's uit dat gebied.

De gevechten begonnen donderdag in de zuidelijke stad Malakal en verspreidden zich naar omliggende dorpen, meldden officiële bronnen zondag. Zeker vijftig militairen zouden zijn omgekomen.

Sudanese legereenheden uit het noorden en zuiden splitsen zich momenteel op en verdelen hun wapens. Zuid-Sudan wordt naar verwachting op 9 juli uitgeroepen tot een eigen staat.

Maandag worden de uitslagen verwacht van het referendum vorige maand over onafhankelijkheid van het zuiden. Uit voorlopige uitslagen bleek dat bijna alle zuiderlingen voor afscheiding van het noorden hebben gestemd.

Onderhandelingen

Een deel van de militairen van de eenheid waarbinnen de gevechten uitbraken, trekt momenteel naar het noorden. Hun belagers bevinden zich in het zuiden. Niemand is nog opgepakt.

''We weten waar ze zijn. Ze zijn gestopt met schieten. Maar hoe arresteer je mensen met wapens?'', zei een lokale bestuurder. ''De onderhandelingen duren voort.''

Het referendum in Zuid-Sudan was een afspraak in het vredesakkoord van 2005. Toen sloten het noorden en zuiden na tientallen jaren vrede.