TUNIS - De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken heeft alle activiteiten en vergaderingen opgeschort van de voormalige regeringspartij van de gevluchte president Zine al-Abidine Ben Ali.

Ook worden alle kantoren van de Constitutioneel Democratische Vergadering (RCD) gesloten, tot justitie zich heeft uitgesproken over een verbod van de partij.

Dat meldden de staatstelevisie en een bron binnen het ministerie zondag. De autoriteiten willen met het besluit ''de nationale belangen beschermen'' en ''vermijden dat de veiligheidssituatie wordt bedreigd''.

De bekendmaking volgt op een serie gewelddadige incidenten. Veiligheidsfunctionarissen menen dat functionarissen die dicht bij Ben Ali staan, erachter zitten. Zij zouden chaos willen creëren en de macht opnieuw willen innemen.

Veiligheidsapparaat

Afgelopen week zuiverde premier Mohamed Ghannouchi het veiligheidsapparaat van 'vrienden' van de verdreven leider, die sinds 1987 regeerde. Eerder ontdeed hij zijn overgangskabinet van ministers die waren verbonden aan de partij van Ben Ali.

Het plotselinge vertrek van Ben Ali naar Saudi-Arabië vorige maand werd gevolgd door enkele dagen van wetteloosheid. Daarna keerde de rust langzaam terug. In de afgelopen dagen laaide het geweld echter zo nu en dan op.

Veel inwoners hebben weinig vertrouwen in de politie, die ze beschuldigen van het vermoorden van betogers. Veel Tunesiërs associëren de politie met Ben Ali.

Protesten

Vrijdag braken protesten uit in Sidi Bouzid, waar twee burgers die vastzaten in een politiebureau stierven, toen dat gebouw in brand vloog. Enkele agenten zijn opgepakt in verband met de zaak.

Zaterdag kwamen zeker twee mensen om in El Kef, toen de politie het vuur opende op honderden betogers. De actievoerders eisten het ontslag van het hoofd van de plaatselijke politie wegens machtsmisbruik.

De protesten braken uit, nadat een politiecommandant een vrouw in haar gezicht had geslagen. Agenten openden het vuur, toen de woedende menigte het politiebureau dreigde binnen te dringen.

Zelfmoord

Een volksopstand leidde er medio januari toe dat dictator Ben Ali na 23 jaar van het toneel verdween. Aanleiding vormde de zelfmoord half december van een 26-jarige jongeman wiens groentekar in beslag was genomen door de politie.

Momenteel bestuurt een interim-regering het land.