TEL AVIV - Het Israëlische kabinet heeft zondag de benoeming van Yoav Galant tot bevelhebber van de strijdkrachten ingetrokken. Dat heeft de Israëlische krant Haaretz zondag gemeld.

Galant werd in september benoemd, maar is in opspraak geraakt, doordat hij grond van de overheid illegaal bij zijn woning in de moshav (collectieve landbouwgemeenschap) Amikam zou hebben getrokken.

De belangrijkste kandidaat voor de post van bevelhebber is nu generaal-majoor Benny Gantz (51). Hij is onder meer militair attaché bij de ambassade in de Verenigde Staten geweest. Gantz was plaatsvervangend stafchef, toen hij vorig jaar uit protest tegen de benoeming van Galant het leger verliet.

Galant gaf leiding aan het offensief tegen de streng islamitische beweging Hamas in de Gazastrook eind 2008, begin 2009.

Daardoor kwamen meer dan 1400 Palestijnen en dertien Israëliërs om. Hij drong er zondag tevergeefs bij het kabinet op aan de intrekking van zijn benoeming uit te stellen, totdat een rechtbank zich over zijn zaak zou hebben uitgesproken.