AMSTERDAM - De Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov lijkt de verantwoordelijkheid voor de aanslag van 24 januari op de Moskouse luchthaven Domodedovo te hebben opgeëist. Hij dreigt met meer aanslagen als Rusland de Kaukasus-regio niet opgeeft.

In een video die dit weekeinde op een website van Tsjetsjeense opstandelingen werd gezet, zegt Oemarov dat hij een jonge man op een zelfmoordmissie heeft gestuurd naar Moskou.

De actie was bedoeld om mensen die zwijgend het beleid van premier Vladimir Poetin accepteren 'wakker te schudden'.

"Als dit niet genoeg is, zullen andere klappen volgen", zegt Oemarov. "Ik kan u met honderd procent zekerheid vertellen dat als dit de wil van de Almachtige is, als de genade van Allah met ons is, wij dit jaar voor jullie het jaar van bloed en tranen zullen maken."

Niet specifiek

Oemarov zei het niet specifiek, maar hij leek te doelen op de aanslag van 24 januari op Domodedovo, waarbij 36 doden en 180 gewonden zijn gevallen.

Volgens Russische onderzoekers werd de aanslag gepleegd door een 20-jarige man uit de Kaukasus. Oemarov zei dat er wel vijftig tot zestig mensen zijn op wie hij een beroep kan doen om zelfmoordaanslagen te plegen in Rusland.