MÜNCHEN - De president van Afghanistan maakt 21 maart bekend in welke provincies de NAVO niet langer voor de veiligheid hoeft te zorgen. De Afghaanse politie en het leger nemen daar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over.

De NAVO heeft nu nog ongeveer 150.000 manschappen in Afghanistan. Dat aantal zal gestaag dalen, zo hebben regeringsleiders van de NAVO-landen en Afghanistan in november afgesproken.

De overdracht gaat van district tot district en van provincie tot provincie, als de situatie dat toelaat.

Karzai zei dat zijn regering vastberaden is om leiderschap te tonen. ''Ik zal de eerste fase van de overdracht bekendmaken bij het Afghaanse Nieuwjaar, dus op 21 maart'', zei hij bij een veiligheidsconferentie in München. Volgens de president is de overdracht mogelijk dankzij de groei van politie en leger in Afghanistan.

Trainen

De NAVO-landen hebben vele militairen en enkele politieagenten aangesteld om Afghaanse agenten en soldaten te trainen. De Nederlandse overheid besloot onlangs om ook enkele tientallen politietrainers te sturen.

De NAVO wilde eigenlijk eind 2010 beginnen met de overdracht van gebieden. Maar het bondgenootschap kampte toen met een trage opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen. Bovendien was er juist toen een opleving in het geweld door de Taliban.

Twijfels

De twijfels over de overdracht werden donderdag opnieuw versterkt door een kritisch rapport over de Afghaanse politie. Veel bewoners zeggen de politie corrupt te vinden. De agenten zouden vooral mensen bevoordelen die zij kennen.

De NAVO-commandant Admiral james Stavridis stelde dat het bondgenootschap net als Karzai wil dat de Afghanen meer taken overnemen. ''Ik denk dat we een groeiende Afghaanse verantwoordelijkheid gaan zien'', zei Stavridis. Hij toonde zich voorzichtig optimistisch over de strijd tegen militanten.

Talibanregering

De Verenigde Staten viel Afghanistan in 2001 binnen. Het doel was om de Talibanregering te verdrijven, die het terreurnetwerk al-Qaeda onderdak had gegeven. De Amerikaanse militairen droegen het commando later grotendeels over aan de NAVO.