CAIRO - Een commissie gaat voorstellen doen voor herziening van de Egyptische grondwet. Daarover zijn de deelnemers aan overleg tussen het regime en verscheidene oppositiegroepen, waaronder de Moslim Broederschap, het zondag eens geworden na overleg met vicepresident Omar Suleiman.

In de commissie, die voor de eerste week van maart met voorstellen moet komen, hebben onder anderen juristen en een aantal politieke figuren zitting. Dat heeft een regeringswoordvoerder gezegd.

Het was de eerste keer dat de regering officieel gesprekken voerde met vertegenwoordigers van de Moslim Broederschap, die in het Noord-Afrikaanse land verboden is.

Oppositiegroepen zeiden dat het gesprek met Suleiman positief was, maar dat de regering aan hun eis van een complete politieke verandering in Egypte niet was tegemoetgekomen.

Ontbinding parlement

''Wij hebben president Mubarak nodig om decreten uit te vaardigen over de ontbinding van het parlement, de vrijlating van alle politieke gevangenen en de beëindiging van de noodtoestand.

"Tot dat is gebeurd, zullen de jongeren op straat blijven en zullen tegelijkertijd de besprekingen doorgaan'', zei Abdel Monem Aboul Fotouh van de Moslim Broederschap, die bij het gesprek aanwezig was.

Noodtoestand afgeschaft

De Egyptische televisie meldde dat de vertegenwoordigers van het regime en de oppositie het eens zijn dat de noodtoestand, die in 1981 werd ingevoerd, spoedig moet worden afgeschaft. Dat is nog niet van officiële zijde bevestigd.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze speciaal

Bekijk lezersfoto's van protesten in Nederland op NUfoto.nl

Lees reacties via Twitter op NUlive.nl