PHNOM PENH - Premier Hun Sen van Cambodja heeft de Verenigde Naties zondag gevraagd ''de invasie van Thailand tot staan te brengen''. Dat meldde de staatstelevisie.

Militairen uit Cambodja en Thailand vuurden ondanks een wapenstilstand zondagmiddag opnieuw op elkaar in het grensgebied van beide landen nabij de negenhonderd jaar oude hindoetempel Preah Vihear.

De Cambodjaanse regering meldde zondag dat een vleugel van de tempel, die sinds 2008 op de lijst van werelderfgoederen van VN-organisatie Unesco staat, door het geweld is ingestort.

Zaterdag kwamen de legercommandanten van beide landen een wapenstilstand overeen, na enkele dagen van beschietingen.

Een commandant van het Cambodjaanse leger zei dat de Thai zondag dat bestand negeerden en dat de Cambodjanen terugschoten. Een Thaise legerwoordvoerder zei berichten over schotenwisselingen te hebben ontvangen.

Vijf mensen

De gevechten in het gebied van 4,6 vierkante kilometer rond de tempel, dat door beide landen wordt opgeëist, hebben zeker vijf mensen het leven gekost.

De tempel is volgens internationaal recht van Cambodja, maar de ingang die het best kan worden gebruikt, ligt net in Thailand. De kwestie heeft de afgelopen jaren geregeld tot botsingen tussen militairen van beide landen geleid.

Conflict Cambodja en Thailand