RIYAD - Een groep van ongeveer veertig vrouwen heeft zaterdag een zeer zeldzame demonstratie gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad.

 Ze riepen op tot vrijlating van terreurverdachten die zonder proces in de gevangenis zitten. Dat meldde een correspondent van persbureau Reuters.

De in het zwart geklede vrouwen protesteerden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze werden in de gaten gehouden door een groot aantal politieagenten.

al-Qaeda

Volgens een Saudische mensenrechtenactivist eisten de vrouwen de vrijlating van familieleden. Duizenden Saudi's zijn door de regering zonder proces opgesloten, omdat ze banden zouden hebben met terreurnetwerk al-Qaeda. Het koninkrijk strijdt al jaren tegen leden van deze organisatie.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International gebruikt Saudi-Arabië de strijd tegen het terrorisme regelmatig als voorwendsel om ook activisten die voor hervormingen pleiten op te sluiten.

Facebook

De actie van de vrouwen is een van de kleine tekenen die wijzen op groeiende onrust in Saudi-Arabië. Een groep internetactivisten startte vorige week een campagne op de sociale netwerksite Facebook. Hierin eisen ze politieke en economische hervormingen en een einde aan de corruptie.

''Voor het te laat is, roep ik de regering en de koning op om het land te hervormen en aan onze verzoeken te voldoen, als ze dit land verder willen regeren", aldus een vrouwelijk groepslid.