WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft met de Saudische koning Abdullah telefonisch overlegd over de crisis in Egypte. Dat heeft het Witte Huis donderdag laten weten.

''De president benadrukte het belang van het direct nemen van stappen naar een ordelijke overgangsperiode'', aldus de verklaring van het Witte Huis. Details van de inhoud van het gesprek zijn niet gegeven.

Abdullah zou echter woensdag in het gesprek Obama uitdrukkelijk hebben gewaarschuwd dat Saudi-Arabië financiële steun aan Egypte geeft als de Verenigde Staten hun hulpprogramma aan dat land staken om president Hosni Mubarak tot een snel vertrek te dwingen.

Dat meldde de Britse krant The Times donderdag op gezag van hooggeplaatste Saudische bronnen.

Abdullah, die goed bevriend is met Mubarak, wil een waardige aftocht op termijn van de Egyptische leider.

Bondgenoot

Saudi-Arabië is net als Egypte een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten voor de VS. De tot voor kort uitstekende relatie tussen Egypte en Washington begint echter steeds meer scheuren te vertonen.

Eerder woensdag haalde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit uit naar de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die het regime in Caïro had opgeroepen sneller te hervormen en een einde te maken aan de noodtoestand die sinds 1981 van kracht is.

De Verenigde Staten geven jaarlijks 1,5 miljard dollar steun aan Egypte. Op 28 januari zei het Witte Huis dat de steunverlening zal worden heroverwogen. 

Lees alles over de situatie in Egypte op onze speciaal

Bekijk lezersfoto's van protesten in Nederland op NUfoto.nl

Lees reacties via Twitter op NUlive.nl