WASHINGTON - Een bezoek van de Amerikaanse oud-president George W. Bush aan het Zwitserse Genève is afgezegd uit angst voor grootschalige protesten.

Ook dreigde een juridisch onderzoek naar mensenrechtenschendingen door zijn regering. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag.

Bush zou in Genève de internationale Joodse fondsenwervingsorganisatie Keren Hayesod toespreken. Die besloot echter zijn speech niet door te laten gaan omdat mensenrechtenactivisten opriepen tot demonstraties.

De organisatie kon zijn veiligheid niet garanderen.

Verantwoorden

De mensenrechtenorganisaties vinden ook dat Bush zich voor de Zwitserse justitie moet verantwoorden voor mensenrechtenschendingen tijdens de door hem gestarte 'oorlog tegen het terrorisme'.

Het bezoek aan Genève zou de eerste reis van Bush naar Europa zijn sinds zijn memoires getiteld Decision points uitkwamen.

Tijdens interviews over het boek zei de oud-president dat hij persoonlijk toestemming had gegeven om een verhoortechniek toe te passen waarbij terreurverdachten een 'schijnverdrinking' ondergaan.

Marteling

De organisaties, waaronder Amnesty International, vinden dat Bush daarmee marteling heeft toegegeven. Omdat Zwitserland een van de landen is die een internationale conventie tegen marteling hebben getekend, kan Bush daar volgens de activisten vervolgd worden.

Eerder lieten de Zwitserse autoriteiten echter al weten dat ze geen plannen hadden om Bush daadwerkelijk te vervolgen. Maar het in New York gevestigde Centrum voor Grondwettelijke Rechten zou toch een klacht willen indienen.

Volgens een woordvoerder van Bush is het bezoek afgezegd vanwege de oproep tot protest. De dreiging van een juridisch onderzoek zou geen reden zijn.