CAÏRO - De Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging in Egypte, gaat praten met vicepresident Omar Suleiman. Dat heeft een woordvoerder van de streng islamitische beweging zaterdagavond laat gezegd.

De eerste ontmoeting vindt plaats op zondagochtend om elf uur (lokale tijd).

De broederschap behoudt het recht voor de gesprekken af te breken.

Serieus

''We hebben besloten mee te doen aan een gespreksronde om te kijken hoe serieus bestuurders de eisen van het volk nemen en in welke mate ze bereid zijn erop in te gaan", aldus de zegsman van de Moslimbroederschap.

Hij zei verder dat de broederschap ''het belang van de natie en zijn instellingen in het achterhoofd houdt en bezorgd is over het behoud van de onafhankelijkheid van Egypte". De broederschap verlaat de onderhandelingen onmiddellijk ''als de gesprekken nergens toe leiden".

Gesprekken

De Egyptische staatstelevisie meldde eerder op zaterdag dat Suleiman gesprekken voert met andere vooraanstaande intellectuelen en oppositiefiguren. Onderwerp van gesprek zijn de tussenstappen die volgens de partijen nodig zijn voor vrije en eerlijke presidentsverkiezingen.

Een van de opties is dat Suleiman, een oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling president Hosni Mubarak, een overgangsregering leidt.

Sommige oppositiefiguren, waaronder de prominente oppositieleider Mohamed ElBaradei, zijn daar tegen. Volgens hen verlopen de verkiezingen in september dan weer net zo onvrij als de voorgaande stembusgangen onder Mubarak.