CAIRO - Het bewind in Egypte heeft zaterdag een nieuwe toegeving gedaan aan de demonstranten, die voor de twaalfde dag op rij het aftreden van president Hosni Mubarak eisten. Het voltallige bestuur van Mubaraks Nationale Democratische Partij (NDP) is opgestapt.

Onder de vertrokken bestuursleden is Mubaraks zoon Gamal. Hij gold jarenlang als de gedoodverfde nieuwe president van Egypte. Zijn vertrek is het derde teken in korte tijd dat hij uit beeld is als opvolger van zijn vader.

Een week geleden werd Omar Suleiman benoemd tot vicepresident en plaatsvervanger van Mubarak. Diezelfde Suleiman maakte donderdag bekend dat Gamal zich bij de komende presidentsverkiezingen niet kandidaat zal stellen.

De nieuwe sleutelfiguur binnen de NDP is het gematigde en hervormingsgezinde parlementslid Hossam Badrawi. Hij werd benoemd tot secretaris-generaal van de partij en hoofd van het politbureau.

Positie Mubarak

Over de positie van president Mubarak bestaat onduidelijkheid. Onder meer de grootste krant van Egypte, al-Ahram, meldde dat Mubarak was opgestapt als leider van de NDP.

De krant trok het bericht korte tijd later echter in, net als de Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera. Wat wel duidelijk is, is dat Mubarak ondanks de protesten aanblijft als president.

VS-gezant

De Amerikaanse gezant voor Egypte heeft ervoor gepleit de omstreden president Hosni Mubarak voorlopig te laten aanblijven. Mubarak moet de overdracht van de macht aan zijn opvolger in goede banen leiden, zei diplomaat Frank Wisner zaterdag tijdens een congres in München.

Volgens Wisner kan Mubarak zijn eigen nalatenschap schrijven. ''Hij heeft zich zestig jaar van zijn leven in dienst gesteld van zijn land. Dit is het ideale moment voor hem om de weg voorwaarts te tonen'', aldus Wisner.

Standpunt nader uitleggen

De Amerikaanse regering had Wisner afgelopen week naar Caïro gestuurd, officieel om het standpunt van Washington nader uit te leggen aan Mubarak. Algemeen wordt echter aangenomen dat Wisner de Egyptische president onder druk heeft gezet.

Kort na de ontmoeting met Wisner maakte Mubarak bekend dat hij niet meedoet aan de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Relatief rustig

De oppositiedemonstratie van zaterdag op het Tahrirplein in Caïro verliep relatief rustig. Meer dan tienduizend tegenstanders van Mubarak hadden opnieuw de nacht doorgebracht op het plein.

In de loop van de nacht werden ze opgeschrikt door het geluid van vuurwapens, maar na enkele minuten keerde de rust terug.

Bonte mengeling

De demonstranten zijn een bonte mengeling van prowesterse Egyptenaren en strenggelovige moslims. Tot die laatste groep behoort ook de Moslimbroederschap, de grootste oppositiebeweging in Egypte.

De conservatieve organisatie streeft echter niet naar een islamitische opstand, zo bezwoer een woordvoerder zaterdag in het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Geen duivels

''Het Westen wil niet naar ons luisteren, maar we zijn geen duivels. We willen vrede, geen geweld’’, zei zegsman Rashad al-Bayoumi.

De westerse leiders zelf zijn het niet eens over de toekomst van Egypte. De Britse premier David Cameron wil dat Egypte zo snel mogelijk een nieuwe leider krijgt.

Uitstel leidt tot instabiliteit, aldus Cameron. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vreest juist problemen als Mubarak te snel vertrekt. Er zou dan een machtsvacuüm kunnen ontstaan waarbij radicale groepen slaags raken met elkaar.

Aanslag

In het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn werd zaterdag een aanslag gepleegd op een belangrijke gasleiding naar Israël en Jordanië. De Egyptische en Israëlische autoriteiten hebben de gastoevoer stilgelegd.

In de nabijgelegen stad Rafah, bij de grens met de Gazastrook, heeft brand gewoed in een koptische kerk. Volgens getuigen is het christelijke gebedshuis in brand gestoken.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special.

Bekijk lezersfoto's van protesten in Nederland op NUfoto.nl.

Bekijk alle video's over Egypte op Zie.nl.