MÜNCHEN - Vervroegde verkiezingen in Egypte zijn waarschijnlijk geen goed idee, vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

''Vervroegde verkiezingen bij het begin van een democratiseringsproces zijn waarschijnlijk de verkeerde aanpak''', zei Merkel zaterdag bij een veiligheidsconferentie in München.

Veel Europese leiders willen een nieuwe regering die tegemoetkomt aan de wensen van het Egyptische volk. Maar als president Hosni Mubarak te snel vertrekt, zou er een machtsvacuüm kunnen ontstaan waarbij radicale groepen met elkaar slaags raken.

Britse premier David Cameron vindt juist dat in Egypte snel een nieuwe leider en een politieke hervorming nodig is. Uitstel leidt tot een instabiel land, wat volgens Cameron niet door het Westen op prijs wordt gesteld.

Geen stabiliteit

''Er is geen stabiliteit in Egypte. We hebben verandering nodig, hervorming en overgang om stabiliteit te krijgen'', zei Cameron bij een veiligheidsconferentie in de Zuid-Duitse stad München. ''Hoe langer de leiderswisseling uitblijft, hoe groter de kans dat we een Egypte krijgen dat wij niet willen.''

Egypte is een voormalige kolonie van Groot-Brittannië.

Mubarak kondigde dinsdag aan in september te vertrekken. Hij is dan bijna dertig jaar aan de macht geweest. Mubarak zegde dat toe na dagenlange massale protesten in het hele land.